Puistot ja muut yleiset alueet

Puistoja Forssasta löytyy 139 kappaletta.

 

Näkymä Yhtiönpuistosta Kehräämölle päin

 

Tapahtuman järjestäminen puistoissa

Kaupungin yleisillä alueilla kuten myös puistoissa on mahdollista järjestää erilaisia tapahtumia ja tempauksia esim. puistojumppia, asukasyhdistysten tapaamisia tai vaikkapa syntymäpäiviä. Tapahtumajärjestäjän tulee hakea alueelle käyttölupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvita lyhytaikaisiin tai esim. yksityishenkilön järjestämiin pienimuotoisiin tilaisuuksiin esim. merkkipäivät, polttarit yms. Tapahtumapaikan voi kuitenkin niin halutessaan varata ko. käyttöä varten. Luvan tarpeellisuuden ja lisätiedot voi varmistaa infrapalveluista.

 

Kaupunginpuutarhan puisto ja huvimaja Loimijoen rannalla.


Kesätyönä havainnointi

Lukiolainen Roope Tuominen haki maankäytön suunnittelun kesäharjoittelijana kesäkuussa 2021 Yhtiönpuistosta (1850-) ja Keskuspuistosta paikkoja ja yksityiskohtia, jotka puhuttelivat häntä.
Kuvassa kesäisen vihreä Yhtiönpuisto.

Valon ja varjon leikki
- Jalankulku on osoitettu varjoon.
- Puistokäytävää katsotaan puiden reunustaman kujanteen läpi avoimempaan tilaan, jossa yksittäispuu kylpee valossa.

Jokainen näkymä on uusi
- Puukujanne muodostaa tilan kulkijalle ja rajaa aina eri tavalla näkymiä avoimenpaan puiston osaan.

Yksityiskohtien kirjo
- Historiallisessa puistossa vanhojen puiden (kuvassa lehmus) mielenkiitoisia muotoja: koloja myhkyröitä ja kaarnan kuvioita.
Puun rungossa oleva jännittävä onkalo.-Kuollutkin puu voi olla taideteos. Kuvassa hopeapajun runko pilkottaa historiallisiin kartanoihin aikoinaan tuodun koristekasvin, ruttojuuren lehtien takaa.
Hopeapuun runko pilkottaa koristekasvin lehtien takaa.- Luonnontilaiseen Keskuspuistoon on aikoinaan istutettu kohokohtiin luonnon tilaisesta kasvillisuudesta poikkeavia kasveja kuvassa vaaleanpunaisena kukkiva tuomi.
Vaaleanpunaisena kukkiva tuomi.Mitä opit kesätyöstäsi?
Roope: ” Katson nyt puistoja ihan uudella tavalla. Kiinnitän huomiota yksityiskohtiin ja näkymiin.”

Kesäinen jokinäkymä puiden oksien takaa.-Keskuspuiston luonnonmuodot tarjoavat vastaavia samaan aikaan rajattuja ja avautuvia näkymiä.-Myös uudet puistot tulisi suunnitella yhtä mielenkiintoisiksi ja puhutteliviksi. Kuvassa katsotaan vastarannalta Loimijoen yli Keskuspuistoon. 1940-luvun puistossa rannan kasvillisuuden lomasta avautuu näkymä samoilla periaatteilla, jonka mukaan Roope valitsi Yhtiönpuiston ja Keskuspuiston paikat.
Kesäinen jokinäkymä.

Kuvat Roope Tuominen.


Forssan kansallisen kaupunkipuiston vaikuttavin paikka

Loimijoen länsirannan luonnontilainen kosteikko Mäkilammin kohdalla

Vieremän kaupunginosassa on kansallisen kaupunkipuiston hoito ja käyttösuunnitelmaa tekevän arkkitehti Filip Neagun valitsema kaupunkipuiston vaikuttavin paikka.

Alue on osa kaupungin merkittävintä kosteikkoa, joka on kuin luonnon muokkaama alati muuttuva taideteos. Veden korkeus ja vihreän kasvillisuuden määrä vaihtelevat. Lahopuiden muodostamat asetelmat muuttuvat pikku hiljaa. Lintujen ja eläinten synnyttämä äänimaisema täydentää luontokokemusta.
KosteikkoLoimijoen länsirannan kasvillisuus, vaihtelevat elementit kosteikon ja kiinteän maan rajapinnassa ja puro tarjoavat samalla monimuotoisen elinpiirin monenlaisille linnuille, eläimille ja eliöille.
Kosteikkoalueen kaatunut kuusi. Puro.
Luonnon värisilmä on pettämätön.
- Luonnon värit sopivat yhteen.Kääpä ja sammalta puun juurella.Vesi elävöittää luontoa
- Vesipeili pienenäkin pintana lisää maiseman syvyyttä.
Kaatunut sammaloitunut runko ja kosteikko. Suo.
Luonnon lukuisat variaatiot
-Kuollut puu ja tikan tekemä työ tarjoavat mahdollisuuden varsinaiseen kerrostaloasumiseen.Puunrunko, jossa on runsaasti koloja päällekkäin.-Raita onkin yhden puun sijaan yhdeksänrunkoinen ”ryhmäpuu”.Monirunkoinen raita.

Kuvat Sirkka Köykkä toukokuu 2023.